Samla tusentals liter regn i nedgrävd regnvattentank

Om du verkligen måste eller vill använda så mycket regnvatten som möjligt finns regnvattentank som ett bra alternativ. De finns i olika storlekar och här kan du samla flera tusen liter vatten. Vattnet passerar även genom silar och filter vilket gör att det går att använda till tvätt, toalett, bevattning eller till exempel att fylla poolen med. Dock ska du inte använda det som dricksvatten.

Tanken gräver du ner på tomten på ett bra ställe där det finns bra möjligheter för vattnet att rinna från stuprännor till tanken. En del har valt att inte gräva ner tanken utan lägga den exempelvis under en hög altan, vilket också går utmärkt, men då det inte är frostfritt är det viktigt att tömma den innan frosten kommer.

De flesta tankar har underjordiska rör så om du har ett stuprör som exempelvis går ner i marken och bort till en stenkista eller annan avrinning så kan du helt enkelt ansluta till denna tank istället. I tanken finns även ett avrinningsskydd, så om den blir full spiller den över. Detta vatten behöver ledas vidare någonstans, exempelvis en stenkista.

Vattnet pumpas upp med en elektrisk pump som sitter i tanken. Den håller ett jämt tryck till det vattensystem som du ansluter den till. Från det är det enkelt att att använda vatten med kranar eller vattenutkastare precis some vanligt. Pumpen har skydd som hindrar den från att jobba om tanken går torr, och en del pumpar suger dessutom in vatten från ytan och inte botten, med hjälp av en flytkudde. Det gör att den inte suger in smuts och partiklar som kan ha lagt sig på tankens botten. Även om vattnet filtreras när det kommer in i tanken kommer det alltid finns lite som slinker igenom och hamnar på botten.

samla regnvatten till tank

Exempel på nedgrävd lösning från Watercare.

Om du gräver ner tanken på frostfritt djup kan du använda vattnet även på vintern, men de flesta använder den bara på sommaren och många tillverkare rekommenderar detta. På vintern, när det är ont om smältvatten, fylls tanken givetvis inte på, vilket gör att du kan behöva snåla lite på vattnet. Å andra sidan förbrukar inte en normal villa med trädgård så mycket vatten på vintern. Det är på sommaren som behovet finns och det är därför den är ett bra komplement till vanlig brunn eller kommunalt vatten.

FANN regnvattentank för regnvatten

Exempel på Regnvattentank från tillverkaren FANN 

Kostnad och installation av regnvattentank

En regnvattentank är inte billigt jämfört med att ställa lite vattentunnor ovan mark, men det kan vara en investering som gör livet både enklare och billigare. Själva tanken kostar mellan 10,000 – 30,000 kr beroende på fabrikat och storlek. Beroende på hur mycket vatten du kan samla blir det lätt att hitta rätt storlek. Använd gärna vår beräkningsmodell som du hittar här.

Till detta till kommer kostnad för leverans av tanken, men anlitar du en firma så kan de förmodligen ta med sig tanken till dig. Du behöver en grävmaskin för att gräva hålet om du inte vill spendera sommarsemestern med att gräva för hand. Sen ska systemet anslutas till stuprör, och ledas under mark till tanken. Slutligen ska pumpen anslutas till ett vattensystem i ditt hus eller i din trädgård. Här är det bäst att ta hjälp av en rörmokare så vattentrycket blir korrekt. Om du vill använda vatten till en tvättmaskin i ditt hus vill du heller inte ha några läckande kopplingar. Pumpen behöver även anslutas till en strömkälla. En del pumpar kan anslutas med vanlig stickkontakt, men andra kräver att du låter en elektriker göra en installation. Vill du leda vatten ut i trädgården och låta pumpen försörja en utkastare kan du leda vattnet i vanlig PEM-slang som du gräver ner för hand under marken.

Underhåll av regnvattentank

Det är egentligen inte så mycket jobb att underhålla en tank. Du ska titta till så att filter inte sätts igen, men det är ganska enkelt. En sil fångar upp allt som kommer från stuprören och ett filter fångar allt som pumpen suger in när vattnet ska ut. Enligt manualer från olika fabrikat ska man göra detta varje 1-3 månader vår till höst. De flesta tankar är inte i en frostsäker miljö, så du behöver hissa upp pumpen, tömma pumpens slang och förvara pumpen någonstans frostfritt, om inte leverantören säger något annat.

Regnvattentank watercare med pump

Exempel regnvattentank Watercare