Samla vatten till regnvattentank/IBC-tank

Vill du ta vara på riktigt mycket regnvatten är en IBC-tank ett bra alternativ. Det är en stor plast-tank med stålgaller runt. Här är lite information om hur man hanterar en IBC-tank och var man kan köpa dem.

En standard IBC-tank rymmer 1 000 liter vatten och har måttet ca en kubikmeter. Det finns mindre tankar också, ner mot 300 liter. Standardtanken väger ca 70 kg inkl stålställning så det är möjligt att släpa den med handkraft eller rulla på en pirra, men många som använder IBC-tankar använder maskiner för transport. Den kommer ofta på ett underrede format som en lastpall vilket gör den lätt att flytta runt om du har en maskin som kan göra det.

För att fylla IBC-tanken med regnvatten fäster du en slang mellan stupröret och tanken. Många IBC-tankar kommer med en kran längst ner, där du exempelvis kan plugga in trädgårdsslangen (ibland behövs en skarvkoppling). Det kan vara bra att placera tanken liten bit upp för att kunna nyttja vattentrycket som pressas ut i kranen maximalt när du exempelvis vill vattna.

IBC-tank för regnvatten

En IBC-tank kostar upp mot några tusenlappar, men det går även att hitta begagnade. Håll koll på vad som varit i tanken innan. De används ibland till att förvara kemikalier vilket du givetvis vill undvika. Många bönder använder dessa för att köra ut vatten till hagar där det står hästar och kreatur. Dessa har vanligtvis endast används till vatten.

Själva tanken är ganska ful jämfört med en vanlig regnvattentunna, så jag skulle bygga in eller ställa den gömd någonstans. Eftersom du kan leda ner vatten i den via slang har du bra möjligheter att använda ett anslutningskit på stupröret som leder till tanken. En del monterar tanken på högre ställning intill huset där man samlar regnvatten. På så sätt skapas ett naturligt vattentryck i slangar som befinner sig under tankens höjd. Det fungerar precis som ett vattentorn med andra ord.

Du köper IBC-tank online här (ej sponsrade länkar):

Witre

AJ-produkter

Cowab