Vattentunnor i trä

Att ha en riktigt fin vattentunna i trä är få förunnat och nya tunnor brukar kosta en hel del. Men om du håller lite koll på internet så säljs ibland begagnade trätunnor. Det finns och en del som köper in gamla vin och whiskeytunnor för runt 1000 kr så det går att hitta stora fina tunnor. Vill du ha en ny, som givetvis också kostar lite mer, kolla in Torslundkagge eller Varalövs tunnfabrik. Du hittar fler länkar på vår sida där vi listar återförsäljare.

Stängd och öppen trätunna

Du kan ha en stängd eller öppen tunna vilket skapar olika möjligheter för hur du samlar vatten. Den stängda tunnan kombinerad med en slang är praktisk när du vill slippa myggor och andra djur som gärna trivs i vattentunnor. Jag rekommenderar att du leder ner vatten i tunnan uppifrån och använder ett hål på sidan högt upp för att låta vatten rinna ut när den börjar bli full. Led bort vattnet med en slang, annars kommer djur in i hålet på sidan.

trätunna för regnvatten

En öppen tunna finns i låga och höga varianter. Är den låg bör du komma ihåg att små djur och små människor kan drunkna i den. Du bör då ha ett skyddsnät eller liknande för att skydda mot olyckor.

En öppen tunna är praktisk för vattenledning. Du ställer bara tunnan under en vattenutkastare på stupröret så spolas vattnet ut. Du kan behöva leda undan vattnet även här om den börjar bli full.

Läcker din trätunna? Gör så här

En trätunna är lika vacker som den är svår att sköta. Under sommarhalvåret måste den konstant ha vatten i sig. Fukten i tunnan gör att den sväller och håller tätt. Därför måste den alltid ha vatten i sig, även om det inte regnar. Om tunnan stått torr länge kan du fylla den med vatten. Läcker den högre upp, kan du börja med att fylla den till hälften så kommer den svälla ändå och över tid även göra den övre delen tät. Det kan ta allt från några timmar till em vecka så tålamod är en dygd.

Om tunnan ändå läcker för att den stått torr länge eller om det bildats sprickor i den kan du täta den. Det finns olika huskurer med allt från tjära till bivax, men här skulle jag fråga en tunnbindare.

Om du tömmer den på vintern så måste du på något sätt fukta träet på våren så de blir tät igen. Tömmer du den inte så riskerar du att den spricker eller att spännbanden lossnar när iskylan slår till. Beroende hur hårda vintrarna blir på platsen där du har din tunna bör du förvara tunnan inomhus eller inne på vintern. Exakt vad som är bäst för din vattentunna är något som du kan prata med din återförsäljare om.