3 sätt att samla vatten från stupröret till regntunna

Det finns tre huvudsakliga sätt att få vatten från ett stuprör till din regnvattentunna.

  1. En s.k. regnvattensamlare med ett anslutningskit, mitt på ditt stuprör som leder ner vattnet i en tunna via en slang (och slutar automatiskt när din regnvattentunna är full).
  2. Du kapar stupröret och installerar en fällbar vattenutkastare som du kan öppna och låta leda ner vatten i tunnan, när du vill. 
  3. Helt enkelt att du sågar av stupröret och flyttar upp vattenutkastaren ovanför tunnan så att den spolar ut vatten i tunnan. 

Det finns för-och nackdelar med alla tre lösningar.

Regnvattensamlare med anslutningskit

En regnvattensamlare installerar du enkelt genom att såga av stupröret en gång och montera ett kit med regnvattensamlare mellan över- och underdel av stupröret. Det enda du behöver tänka på är att du monterar den i samma höjd som tunnans vattennivå (se nedan) och att du köper en regnvattensamlare som passar dimensionen på ditt stuprör! Viktigt är diametern och att du köper för plast eller plåtrör. En del märken, som exempelvis Marley, har nämligen olika lösningar för olika stuprör. Mest för att de ska se så diskreta ut som möjligt. Anslutnings-kit från Greenline passar dock de flesta stuprör och funkar väldigt bra även om det inte är det vackraste.

Samla regnvatten från stuprör
Greenline anslutningskit

En regnvattensamlare fungerar så att du sågar av stupröret och sätter in en mellandel i samma höjd som du vill att tunnans vattennivå ska vara. Vattnet i stupröret rinner längs stuprörets väggar som vanligt men samlas upp i samlaren. Samlaren leder vattnet till tunnan tills den är full. När den fulla tunnans vattennivå är på samma vattennivå som samlaren (s.k. ”spillhöjd”) så slutar den fylla tunnan. Vattnet rinner istället vidare ner i stupröret eftersom slangen och samlaren är fulla. Tunnan slutar alltså att fyllas och vattnet leds automatiskt vidare ner i stupröret. Se nedan exempel. Eftersom vattnet leds in via en slang i sidan på tunnan så är det möjligt att ha lock på tunnan.

Bild från Marely, men fungerar likadant med alla modeller

Regnvattensamlare från Marley

Dessa regnvattensamlarekommer som ”kit” där du får allt du behöver för att fästa på stupröret och för att borra hål i tunnan. Det enda som inte ingår är en trädgårdsslang från stupröret till tunnan, och den får du köpa till per meter, då den vanligtvis är tjockare än en vanlig trädgårdsslang! Slangen kan vara så lång som du själv bestämmer, vilket gör att du kan ställa tunnan flera meter från stupröret om du vill. På vintern kan du lossa slangen från röret och skruva på ett lock (medföljer i uppsamlaren) på slangkopplingen så att den inte står och sprutar på våren.

Regnvattensamlare från Greenline

Greenlines lösning fäster du också mellan ovandel och underdel på stupröret. Denna fungerar på både plast och plåtrör och är extremt lätt att fästa. Det ingår även en 0,5 m slang från samlaren så denna variant passar bra när tunnan står precis intill stupröret. Du borrar hål i tunnans sida där vattnet ska forsa in och fäster slangens vattentäta koppling (medföljer) enkelt i hålet.

Länk till Greenline regnvattensamlare hos Hemmy.se

Regnvattentunna med fällbar vattenutkastare

En fällbar utkastare är smidigt. Du kan helt enkelt öppna den när du vill fylla en tunna med vatten som står nedanför och stänga när du tycker tunnan är full. En nackdel är att tunnan måste vara öppen för detta vilket kan vara en fara för barn och smådjur, samt att det kan ramla ner löv och grenar  i den som du får städa undan.

Vattentunna med tunnan under upphöjd utkastare

Detta fungerar som den fällbara utkastaren, men går inte att stänga av  på samma sätt som de två alternativen ovan. Blir tunnan full, så kommer den svämma över. Ett sätt är att borra ett hål högt upp där vattnet kan rinna ut om tunnan börjar bli full. Fäster du en slang till hålet kan du leda bort vattnet en bra bit från huset. Precis som med den fällbara utkastaren kräver denna lösning en öppen tunna. Men för att undvika bråte och olyckor kan du fästa ett nät över tunnan som släpper igenom vatten men håller andra grova saker borta.

Många bra anledningar att täcka öppna tunnor med nät

Undvik att få tunnan full med löv och kvistar från närliggande träd eller genom det som kommer genom hängrännor ner i tunnan. Med ett finmaskigt nät fångar du upp skräpet och kan rensa bort det. Ett nät skyddar även nyfikna barn, fåglar och andra smådjur från att drunkna i tunnan.