Vinterförvaring och avstängning

På vintern har du givetvis inte användning av din regnsamlare så då är det praktiskt att ha en lösning som är lätt att stänga av och sedan sätta igång igen till våren. Läs om de tre sätten att samla vatten från stupröret här.

Har du en regnvattensamlare som är är monterad på stupröret går det en slang till din regnvattentunna. När du köper denna typ av samlare så ingår en liten skruvkork (eller liknande lösning). På vintern lossar du slangen från röret ch täcker igen den med skruvkorken. Om du inte täcker hålet så kommer det regn som faller under vintern att rinna ut och längs utsidan av stupröret eller spruta ut på marken vilket inte är önskvärt. Ett tips är att du förvarar korken i närheten av stupröret på sommaren, så du inte behöver leta efter den när det är dags att stänga för vintern.

En fällbar utkastare fäller du helt enkelt upp så är den stängd för vintern. Har du däremot en upphöjt rör som tömmer i en tunna är det svårt att stänga den. Här kanske du blir tvungen att fästa ett rör som leder bort vatten under vintern eller att använda en vattenavledarslang, som denna nedan (bild från Granngården).

Töm tunnor

Vattentunnorna ska givetvis tömmas på vintern. Använd eller häll ut årets sista vatten och ställ sedan tunnan upp och ner, eller på sidan så att den inte samlar mer vatten som kan frysa och göra att tunnan fryser. Har du en plasttunna är det lätt att den välter i hårda höstvindar. Lägg en stenplatta eller något tungt på för att skydda den.

Har du en trätunna, är det bra om du förvarar den över noll grader under vintern. Det är inte det lättaste kanske, men en tunna som drar till sig fukt och sedan fryser kan snabbt frysa sönder. om du förvarar den helt torrt under vintern är det bäst och kom då ihåg att den kan läcka lite i början om träet har torkat. Det sväller igen när tunnan fylls med vatten.