Vattentunnor i trä

Att ha en riktigt fin vattentunna i trä är få förunnat och nya tunnor brukar kosta en hel del. Men om du håller lite koll på internet så säljs ibland begagnade trätunnor. Det finns och en del som köper in gamla vin och whiskeytunnor för runt 1000 kr så det går att hitta stora fina tunnor. Vill du ha en ny, som givetvis också kostar lite mer, kolla in Torslundkagge

En trätunna är dock lika vacker som en den är svår att sköta. Den måste konstant ha vatten i sig. Fukten i tunnan gör att den sväller och håller tätt. Därför måste den alltid ha vatten i sig, även om det inte regnar.

Om du tömmer den på vintern så måste du på något sätt fukta träet på våren så de blir tät igen. Tömmer du den inte så riskerar du att den spricker eller att spännbanden lossnar. Det senare alternativet är det som de flesta ändå väljer och det finns mer eller mindre lyckade resultat, lite beroende hur allvarliga vintrarna blir på olika platser i Sverige. Exakt vad som är bäst för din vattentunna är något som du kan prata med din återförsäljare om.